Кулінарія

Костица або м’ясо на кісточці по-молдавськи

Немає нічого краще добре приготованого шматка м’яса. І багато чоловіків в цьому абсолютно праві, так і жінки теж. Хто ж відмовиться від якогось доброго страви?

Варіацій на тему смаження м’яса шматками багато. Пропонуємо вам приготувати сьогодні костицу.

Це ситне, красиве, грунтовне і чудове блюдо з молдавської кухні. Готується воно з м’яса на кісточці, а точніше їх шматка свинини на реберної кістки. Також знадобляться прянощі, сіль, лимон або вино, сковорідка і рослинне масло.

Самий головний секрет костицы – правильна обсмажування. Так як тут шматок береться досить товстий, звідси його треба вміти приготувати так, щоб з двох сторін він став красивий від засмаженою скоринки, а всередині залишався соковитим і м’яким.

Тому костицу спочатку треба смажити на дуже сильному вогні, щоб запечатати всередині всі соки, а потім вогонь зменшити і довести костицу до готовності, кілька разів перевертаючи. Смажити строго без кришки! І духовка теж тут не потрібна.

Отже, приступимо.

Інгредієнти:

  • 1 кг свинини на кісточці реберної
  • 1 головка часнику
  • 2 склянки білого сухого вина або сік з 1 лимона + стакан води
  • сіль
  • чорний мелений перець
  • рослинна олія

Як готувати:

1. Свинину вимити і обсушити рушником. Розрізати на порційні шматки, товщиною не менше 1,5-2 пальця. З усіх боків зачистити від плівок. Можна злегка відбити.

2. М’ясо посолити, приправити тільки що змеленим чорним перцем. Або сумішшю сумішшю різних перців.

3. Перекласти свинину в глибоку миску і залити вином. Або використовувати суміш лимонного соку і води. З вином краще виходить. Залишити м’ясо маринуватися на 1 ч.

4. Потім вийняти шматки свинини на тарілку і залишити на столі, щоб вони трохи підсохли.

5. Змастити сковороду маслом і прожарити. Смажити костицу по 5 хвилин з кожного боку до утворення скоринки. Далі зменшити вогонь і довести до готовності, періодично перевертаючи м’ясо, щоб не дати йому підгоріти.

6. Часник почистити і при подачі видавити через прес на кожен шматок готової костицы.

Подавати костицу по-молдавськи слід без гарніру, але свіжі овочі і листовий салат вітаються. Іноді до цієї страви пропонується мамалига або обсмажений на салі відварну картоплю.

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття?

Підписуйтесь на канал

Вам не важко, а нам приємно!

Спасибі, що дочитали до кінця!