Попит на яблучний оцет останнім часом зріс. І не лише тому, що кулінари оцінили його смакові якості. Серед шанувальників ЗОЖ, дієтних спільнот і представників народної медицини яблучному оцту приписують воістину чудодійні якості. Нібито він спалює жир, покращує стан серця та судин, бореться з бактеріями тощо. Але чи це правда? Розберемося разом і розвінчуємо найпопулярніші міфи про цей продукт.

Міф номер один – в яблучному оцті багато антиоксидантів, які допомагають імунній системі захищатися від атак хвороботворних мікроорганізмів та запобігати запаленню. Ні, антиоксидантів в оцті з яблук не так багато, до того ж вони можуть і не засвоїтися людським організмом. Принаймні жодних наукових досліджень, які говорять про цінність яблучного оцту, як джерела антиоксидантів, поки що не існує.

Яблучний оцет та міфи, пов'язані з цим продуктом

Другий міф – якщо пити яблучний оцет, то можна схуднути. Почасти вірно, але тільки у випадку, коли ви паралельно з питтям оцту дотримуєтеся дієти та займаєтеся фізичними вправами. Яблучний оцет стимулює травлення, але тільки цього для повноцінного зниження ваги не вистачить.

Міф номер три – яблучний оцет розщеплює та спалює жир.

Теж вірно лише частково. Жир із продуктів оцтом не розщепиш, тому робити для жирних шматочків свинини маринад на його основі і вважати, що калорійність м’яса за рахунок оцту знизиться – наївно. А ось ті жирові запаси, що накопичуються в клітинах печінки, оцет зменшити здатний. Але тільки в печінці: від жиру на животі або стегнах ви за допомогою яблучного оцту, знову ж таки, не позбавитеся.

Четвертий міф – яблучний оцет містить пробіотики. Так, але їхня кількість дуже мала. Якщо хочете покращити роботу кишечника та відновити його мікрофлору, краще вживайте не яблучний оцет, а кефір, йогурти та квашену капусту.

Міф номер п’ять – оцет із яблук допомагає уникнути захворювань серця та судин, тому що знижує рівень холестерину. І знову не зовсім правильно: так, холестерин після вживання яблучного оцту знижується, але вчені ще не провели повноцінних досліджень на цю тему. Отже, приймати оцет лише з цією метою, не вираховуючи дозування, не знаючи про можливі побічні ефекти такого способу, дещо небезпечно.

Шостий міф – яблучний оцет має антибактеріальні властивості. Ні, далеко не для всіх бактеріальних організмів він згубний: бактерії, що потрапили в організм з їжею, мабуть, загинуть від дії яблучного оцту, а ось бактерія, що викликає застуду – навряд.

Яблучний оцет та міфи, пов'язані з цим продуктом

Міф номер сім – якщо пити яблучний оцет вранці на голодний шлунок, то апетит не скоро прокинеться, і можна буде менше їсти. Ні, таким чином ви тільки допоможете собі отримати виразку шлунка та печію. Все ж таки оцет, навіть отриманий з фруктів – це кислота. А ось для уповільнення евакуації вмісту шлунка після їжі яблучний оцет справді можна вжити.

І останній, восьмий міф – яблучним оцтом можна вилікувати всі можливі хвороби. Ні. Це смачна, цікава і до певної міри корисна добавка до салатів, маринадів і других страв, але оголошувати яблучний оцет панацеєю від усіх хвороб людських – явно зайве.

Leave a comment

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *