Салат з огірків, томатів і перцю на зиму. 3 улюблених рецепта
Ну що, пора приступити до домашніх заготовок на зиму! Мої дуже люблять солоності всіх типів і готувати доводиться багато. А друзі навіть деколи ображаються, якщо в холодну пору року прийдеш в гості без подарунка: баночки домашнього лечо, кабачкової ікри або хрустких солоних огірочків.
Але сьогодні я хочу порадувати вас не рядовими, а найулюбленішими з зимових рецептів. Віддаю перевагу саме збірні салати: вони в банках виглядають набагато ефектніше, а смак цікавіше. І якщо стерилизуешь в автоклаві (у мене, наприклад, «Булат»), вони легко «доживають» до кінця зими. Правда, до цього часу ми всі звичайно з’їдаємо.
1. Огірки в томатній пасті. Особливо добре банки йдуть з м’ясними стравами.
Інгредієнти на 2,5 л (5 банок по 0,5 л)
– огірки свіжі – 1,3 кг;
– томатна паста (соус томатний) – 150 г;
– вода – 100-130 мл;
– олія рафінована – 50 мл;
– часник свіжий – 1-2 середніх головки (за смаком);
– перець чорний горошком – 10-15 шт. ;
– перець запашний горошком – 10-12 шт. ;
– сіль – 2-3 ст. л. ;
– цукор – 100 г (4 ст. л. );
– оцет 9% – 1 ч. л. Можна замінити лимонною кислотою (2,5 ч. л. на 2,5 л).
Приготування
Перший етап. Огірки промиваємо, відрізаємо кінчики. Потім замочуємо на пару годин в холодній воді (краще – ключової).
Другий етап. Змішуємо томатну пасту з водою, олією, цукром, сіллю і спеціями. Якщо ви готували томатний соус, який я пропонувала в , можна взяти його (другий з рецептів, тільки без кориці і мускатного горіха). В цьому випадку рекомендую класти поменше часнику (1 головку) і перцю (не більше 10 горошин).
Третій етап. Суміш трохи (протягом 10 хвилин) прокип’ятити. Так смак буде більш насиченим, випаруються надлишки рідини.
Четвертий етап. Нарізаємо скибочками огірки. Завантажуємо їх в добре промиті банки (особливо ущільнювати не варто). Заливаємо гарячою томатною пастою. Я рекомендую дати банкам трохи постояти, щоб паста скла і долити її ще трохи (до кришки повинно залишитися 1-1,5 см, маса потім ще трохи осяде).
П’ятий етап. Закриваємо банки кришками, завантажуємо їх в автоклав. Наповнюємо куб водою. Я волію робити це блюдо в режимі «на пару»: так огірки виходять хрусткими. Стерилізація при 110-115 градусах 15 хвилин.
Води в автоклаві трохи, вона остигає досить швидко. Тому за день можна зробити пару повних завантажень (більше 50 банок солінь по 0,5 літра).
2. Вітамінна закуска (огірки, помідори, цибуля, перець, зелень). Красива, яскрава заготовка. До речі, розсіл виходить теж дуже смачним.
Признатися, тут точний обсяг інгредієнтів я ніколи не заміряла. Використовую:
– огірки;
– помідори;
– перець солодкий;
– цибуля ріпчаста;
– зелень: кріп і петрушка свіжі.
З спецій на кожну банку (1 л):
– 1 зубчик часнику;
– 4 горошини запашного перцю;
– 1 колечко стручкового гіркого перцю (при його наявності);
– 2-3 суцвіття гвоздики;
– 1 великий лавровий лист.
В розсолі співвідношення компонентів повинно бути точним. На 4,5–5 л (використовую банки по 1-1,5 л) потрібно:
– вода – 2 л;
– сіль – 3 ст. л. (з гіркою або без – на ваш смак);
– цукор – 200 г;
– лимонна кислота – 4-5 ч. л.
Приготування
Перший етап. Огірки промиваємо, відрізаємо кінчики, замочуємо на кілька годин у холодній воді.
Другий етап. Промиваємо всі овочі, викладаємо їх шарами в добре промиті банки. Щоб було красиво, рекомендую зробити так:
– спочатку – зелень, ріжемо її не занадто дрібно, залишаючи листочки (на дно банки);
– 2 шар – солодкий перець, краще – жовтий або оранжевий, можна – червоний;
– наступний ряд – ріпчасту цибулю, нарізану тонкими кільцями;
– 4 шар – огірки, товстими скибочками;
– останній овоч – помідори. Краще всього, якщо у вас є сорт «Виноград» (або будь-які сорти самого дрібного розміру). Якщо ні, тоді помідори ріжемо великими шматочками. Важливо, щоб вони були максимально м’ясистими, не перетворилися в кашку при стерилізації.
Між шарами рівномірно викладаємо часник (його ріжемо тонкими скибочками), перець, гвоздику. Лист лаврушки я зазвичай кладу зверху.
Третій етап. Робимо розсіл з води, цукру, солі. Доводимо все до кипіння, потім додаємо і добре розмішуємо лимонну кислоту. Відразу розподіляємо розсіл по заповненим овочами банкам (до кришки залишаємо 2 см).
Четвертий етап. Закриваємо банки кришками, завантажуємо їх в автоклав. Наповнюємо куб водою. Готуємо в режимі «на пару». Стерилізація при 110-115 градусах 15 хвилин.
Третій рецепт – для любителів гостренького. Цей салатик я назвала «Вогник». Розрахунок – на 3 л.
Інгредієнти
– болгарський перець – 0,5–0,7 кг;
– помідори – 1,5 кг;
– цибуля ріпчаста – 0,5 кг;
– морква – 0,5 кг;
– олія рафінована – 150 мл;
– цукор – 3 ст. л. з гіркою;
– сіль – 3 ст. л. без гірки;
– перець чорний мелений – 0,5 ч. л. ;
– лимонна кислота – 2 ч. л.
Приготування
Перший етап. Миємо та ріжемо овочі: моркву – соломкою; цибуля, перець – півкільцями; помідори – часточками.
Другий етап. Перемішуємо інгредієнти, додаючи сіль, цукор, мелений чорний перець. Потім залишаємо їх на 3 години, щоб овочі виділили сік.
Третій етап. Додаємо лимонну кислоту, потім розкладаємо суміш з промитим банкам. Добре утрамбовуємо овочі. До кришки повинно залишитися приблизно 1,5 див.
Четвертий етап. Закриваємо кришку. Завантажуємо банки в автоклав. Наповнюємо куб водою. Готуємо в режимі «на пару». Стерилізація при 110-115 градусах – 10-15 хвилин.