Город

Як правильно обрізати цибулю для зберігання на зиму

Не всім городникам вдається зберегти врожай цибулі протягом всієї зими. Адже перш ніж відправити його на тривале зберігання, необхідно правильно провести підготовчі роботи. Одним з важливих етапів є обрізання бадилля. Ця процедура дозволяє запобігти розвитку гнилей та інших хвороб цибулі, а також зберегти його до самої весни.

Цибуля. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії ©dachnyedela. ru

Як визначити зрілість овочу

Спочатку необхідно визначитися з часом збору врожаю. Найкраще викопувати цибулю в першій декаді серпня. У цьому випадку овочі досить благополучно переносять зиму.

Щоб точно визначитися з термінами, треба спостерігати за рослиною. Спочатку пір’я стають жовтими, після чого лягають на землю. Це говорить про зрілість цибулин. Основним сигналом є поникла бадилля. Не обов’язково чекати, поки стебла цибулі повністю пожовкнуть.

Збирати врожай бажано в ясний і сухий день. По закінченні прибирання необхідно ретельно просушити овочі. Дощова погода абсолютно не підходить для такого заходу: овочі будуть сирими і брудними, що негативно позначиться на їх зберіганні.

Навіщо потрібна процедура обрізання

Перш ніж відправити її на зберігання, городники зазвичай завжди обрізають верхню його частину – висохлу бадилля. При зберіганні в ящиках або мішках вона не потрібна і буде тільки заважати. Крім того, необрізані пір’я можуть викликати псування продукту. Саме в них і коренях гніздяться різні захворювання і шкідники, тому процедуру обрізання відкладати не можна. Але якщо планується зберігання овочу в косах, то зручніше залишити цибулини цілими.

Цибуля. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії ©dachnyedela. ru

Підготовка та обрізка

Після збирання і просушування весь урожай необхідно уважно оглянути й упорядкувати. Уражені захворюваннями і пошкоджені шкідниками головки цибулі прибирають в бік, так як вони не тільки швидко згниють, але і спровокують псування інших примірників.

Процес обрізки

Для закладки на зберігання цибулю обрізають так, щоб лушпиння у ріпки, не ушкодилася. Якщо пір’я вже сухі, їх просто обривають, залишаючи частину довжиною 5 див. Якщо цибулина велика і має товсту шийку, обрізання потрібно проводити за допомогою ножа або ножиць, щоб не пошкодити цибулину, і залишати довжину приблизно 8-10 см. При зберіганні цибулі в косах слід залишати шийку довжиною до 15 див Також важливо видалити корінці. Їх потрібно обрізати до самого донця, однак саме дінці прибирати не потрібно.

Якщо цибуля буде зберігатися більше 3 місяців, на місця зрізів обов’язково потрібно нанести вапняну пасту. Ця маніпуляція перешкоджає проростанню цибулі і виникненню гнилі.

Обрізка сіянки

Сіянка не використовують в їжу, а зберігають для посадки в майбутньому сезоні в якості насіннєвого матеріалу. З нього потім можна буде виростити великі ріпки. З-за невеликого розміру процес обрізки стає більш трудомістким.

Бадилля видаляють відразу ж після вилучення цибулин із землі. Нижню сторону не зрізають, а лише прибирають залишки грунту. Також залишають 10 см пера. Під час цієї процедури відразу ж виконується відбраковування. З усього врожаю потрібно прибрати пошкоджені цибулини.

Цибуля. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії ©dachnyedela. ru

Правильна сушка

Завдяки сушці сіянки та ріпки можна запобігти поразки врожаю гниллю. У суху погоду потрібно розкласти урожай на дошках, фанерних листах або безпосередньо на грядках. Якщо погода волога, овочі розміщують в провітрюваному приміщенні. Під них треба підстелити папір або мішковину. Сушка займає 10-15 днів.

Ріпку можна сушити і в косах, якщо немає можливості викласти урожай по верствам. Його потрібно підвісити в провітрюваному приміщенні, наприклад на горищі, на веранді або в сараї. Коли цибуля повністю висохне, коси слід заново перев’язати. При цьому видаляються пошкоджені екземпляри.

Способи зберігання цибулі

Просушений цибулю городники укладають в будь-яку підходящу ємність для зберігання:

  • плетені кошики;
  • контейнери з отворами для доступу повітря;
  • сітки-мішки;
  • дерев’яні ящики;
  • панчохи або колготи;
  • бавовняні мішки.

В кожну ємність потрібно помістити приблизно 3-4 кг. В домашніх умовах цибулю зазвичай зберігають у підвалі, погребі, в під’їзді, на балконі, лоджії або в квартирі.

В погребі

У погребі потрібно намагатися дотримуватися температуру від 0 до +3 градусів. Найбільш підходяща вологість близько 80 %.

В подібних приміщеннях часто буває занадто сиро. Це може призвести до псування всього врожаю. Цибуля почне проростати або гнити, можуть розвинутися грибкові інфекції. Щоб запобігти ці проблеми, льох або підвал потрібно забезпечити його хорошою вентиляцією.

В квартирі

В умовах квартири цибуля може нормально зберігатися, якщо температура повітря буде на рівні 19-22 градусів. При більш високій температурі цибулини починають псуватися. Ємність з овочами бажано розташувати у темному місці, наприклад в коморі або на антресолях.

В квартирі можна зберігати цибулю в косах. Деякі господині розвішують їх прямо на стіні на кухні для більш зручного і поступового використання овоча.

Зберігання цибулі в квартирі має свій плюс. Можна не турбуватися, що головки проростуть, так як зелень стане відразу ж помітною. Такі цибулини господарі зазвичай залишають на подальший пророщування, після чого використовують для готування їжі.

В під’їзді і на балконі

Щоб ємності з цибулею не захаращували простір квартири, деякі дачники нерідко зберігають свій урожай у під’їзді чи на балконі. Це хороший варіант, якщо в квартирі відсутнє комора. Але у нього є певний мінус: цибуля може промерзнути як на балконі, так і в під’їзді. Такий спосіб зберігання допустимо тільки в південних областях.

Дачникам з холодних регіонів слід використовувати спеціальні термоящики, призначені для овочів. Це контейнери, які мають утеплені стінки. Більш дорогим варіантом є електрична міні-комора. Вона дозволяє самостійно виставити необхідні показники температури та вологості.

Цибулю, вирощену на протязі сезону, може зберігати свій смак і товарний вигляд до самої весни. Але важливо правильно провести збирання врожаю, добре просушити і обрізати. Це запобіжить гниття і збереже якість цибулин.

Читати також:

Друзі, не забудьте підписатися на канал і поставити ЛАЙК, якщо стаття корисна!

#обрізка лука #зберігання цибулі #цибуля